Web-redaktionen har fået en status fra arbejdet i Pigeafdelingen. Kom med ind i maskinrummet i forbindelse med sæsonstarten og det nuværende arbejde.

Vi satte de to centrale skikkelser for Pigeafdelingens elitehold stævne til et pitstop og hvordan det går med talentarbejdet blandt pigerne.

Interview med Head of Coaching Carsten Dohm og talentchef Nicolaj Berendt

Hvordan er det gået med opstarten på sæsonen siden sommer på de forskellige pigehold?

Nicolai Berendt
– Generelt set har det sportsligt været lidt som forventet, og det har været positivt at komme i gang med den landsdækkende U16 DM-række. Det at pigerne lidt tidligere får erfaringer med at skulle lærer at rejse bliver helt sikkert en god læring.

– På træningsbanen er vi godt i gang med at implementere nogle af de ting, som skal være med til at danne rammerne om vores træningsmiljø fremover.

– Blandt andet træner vores U16-U18 gruppe tæt sammen om mandagen, mens vi om fredagen udbyder specifiktræning for vores U12-U16-spillere.

Hej Carsten. Fortæl gerne lidt om hvordan du er faldet på plads i klubben efter de første måneder. Dit indtryk af træningsmiljøet og arbejdet med pigerne i akademiet.

Carsten Dohm
– Jeg har som udgangspunkt fået et rigtig godt indtryk af Pigeafdelingen og ikke mindst det store engagement der ligger bag arbejdet for at udvikle pigerne.

– Personligt er det et interessant spring for mig at komme ind i kvindefodbolden, og det kræver naturligvis tilvænning, særligt med de mange hold, nye ansigter, navne etc.

– Jeg har især gjort observationer “udefra og ind” og set hvilket potentiale der ligger i spillerne, i miljøet og hvordan vi kan skubbe lidt på vores måde at angribe tingene på.

– Derfor har det særligt handlet om at vurdere hvor vi kan flytte os bedst på kortest tid, hvorfor vi har taget udgangspunkt i det tekniske niveau og etableret træningspas på tværs af årgange samt få etableret denne “specifik træning”, hvor fokus kommer tættere på den enkelte spiller.

– Disse forløb er kun i sin spæde opstart. Så det bliver spændende at se hvordan vi kan rykke spillerne på både kort og langt sigt.

Vi så i sommer, at I søgte spillere til U14 Liga holdet. Hvordan er det gået og hvilke udfordringer såvel som muligheder er der ift. at skabe et godt pigefodbold træningsmiljø i København og i B.93 i særdeleshed?

Nicolai Berendt
– Desværre gav vores ‘efterlysning’ ikke det store, men vi har en god gruppe 2008’ere, hvor vi så supplerer op med nogle af vores bedste 2009’ere, samt lidt fra U16.

– U14 truppen arbejder dog hårdt, selvom der stadig gerne må komme lidt mere volumen på årgangen, så de ikke er så afhængige af hjælp fra andre årgange.

– Dog har vores U13 gavn af at kunne træne mere op. Vores plan er stadig at have en mindre, men koncenteret gruppe på U14, som vi så kan forberede til U16 næste år. Ideelt kom der 4-6 nye spillere ind til vinter.

– Vi arbejder på forskellige måder, som vil være med til at gøre miljøet endnu mere attraktivt for blandt andet U14, og håber derved at spillerne i andre klubber får interesse i at høre nærmere om vores setup.

Fortæl om jeres ambitioner med pigefodbolden og uddannelsen af pigespillere i B.93? Hvordan skal akademiet fortsætte med at blive leverandør til 1. Kvindesenior?

Nicolai Berendt
– Som sagt arbejder vi lige nu på hvordan vi kan gøre vores miljø endnu mere udviklende og attraktivt.

– Det vil blandt andet være ved at gøre lidt op med den klassiske måde at tænke holdtræning på. Vi har måtte erkende at meget, meget få spillere i Danmark har det tekniske niveau vi søger, og derfor bliver det et særligt indsatsområde for os.

– Dog kan det ikke stå alene, og derfor kommer vi til at arbejde både med det teknisk/taktiske, teknisk/fysiske og taktisk/mentale.

– Desuden er det vigtigt for overgangen til senior, at vi hele tiden tænker på udvikling af den enkelte, men dog uden at vi kun satser på en lille gruppe spillere.

– Dernæst er det selvfølgelig også vigtigt at vores piger på akademiet har en forståelse for vores spillestil, så de ikke behøves lære denne når de bliver senior, men i stedet kan have fokus på at vænne sig til kulturen og tempoet på 1. Kvindesenior.

Det ser ud til der allerede er god afsætning på unge spillere i den bedste kvindesenior trup. Er det en tendens I forestiller jer vil fortsætte? Det er jo et langsigtet arbejde, der skal hænge sammen, også med de satsninger der er med samarbejdet med det nigerianske akademi. Fortæl gerne mere om hvordan I arbejder med at gøre transitionen fra ungdomsspiller til Kvindesenior spiller lettere. Er der særlige forhold og forskelle i forhold til transitionen mellem ungdomsspiller til Herresenior eller er det samme mekanismer?

Nicolai Berendt
– Der er ingen tvivl om at det er en rigtig spændende og ung trup vi har på Kvindesenior, og her er det vigtigt at pigerne på akademiet kan se, at vi tror på dem hele vejen.

– Det er ikke kun op til U18, og så stopper vi med at sende spillere op. Dette er ikke tilfældet, og heldigvis er flere af vores 2003’ere rigtig tæt på et gennembrud.

– Vores ambition er at være 100% selvforsynende, i samarbejde med vores afrikanske samarbejdsklubber, og med det mener vi at spillerne har spillet minimum to år på vores akademi inden de bliver seniorspillere.

– En af måderne vi arbejder med overgangen (til senior), er løbende optræning så vores U18 spillere, i løbet af deres tid på U18, lærer seniormiljøet at kende.

– Hvordan man normalt gør det på herrersiden, har jeg ikke den store erfaring med. Dog har jeg løbende dialog med Martin Jensen i forhold til udviklingen på drengenes akademi, så dette er også et område, hvor vi kan sparre med hinanden.

Hvilke organisatoriske forhold arbejder I på at forbedre, så pigespillerne kan få endnu bedre rammer i B.93, om de så træner på Svanemølleanlægget eller i Ryparken?

Nicolai Berendt
– Vi har haft nogle gode møder med blandt andet Fodboldbestyrelsen, og det er vigtigt for pigerne at de får en følelse af at være et samlet akademi.

– Derfor er det selvfølgelig essentielt at pigerne bliver samlet på Svanemølleanlægget, men det er også vigtigt at vi generelt får mulighed for at arbejde bedre og mere koncenteret om pigerne, og det vil kræve at vi for eksempel ser på den måde vores trænere er ansat på.

Det bliver spændende at følge det fortsatte arbejde i Pigeafdelingen og den vigtige transition fra ungdoms- til seniorspiller, der er så essentiel i alle klubber, men ikke mindst i B.93 hvor det en en udtrykkelig del af klubbens DNA at udvikle talenter, der kan gøre sig på klubbens bedre kvinde- såvel som herreseniorhold.

Fotos fra arkiv.