Et mesterskab med forsinkelse?

 

Hvis du læste Politiken denne mandag, har du måske fået morgenkaffen galt i halsen – det skal der ellers en del til i disse tider.

Artiklen er skrevet af journalist Allan Nielsen på given foranledning af vores stadionspeaker Christian Winther – solidt bakket op af B.93’s bestyrelse.

Vi undersøgte sagen, som måske kan give B.93 endnu et mesterskab. Lyder det mærkeligt? Så læs her:

Efter sæsonen 1927-28 endte tre klubber – B.93, B 1903 og Frem – efter fire kampe i datidens slutspil med
hver 6 point, men det lykkedes aldrig at få afviklet de omkampe, der ifølge reglementet skulle afgøre mesterskabet.

B.93 havde både den bedste målscore, målkoefficient og indbyrdes målregnskab. Siden 1928 har det heddet sig at B.93
sagde “nej tak” til at spille omkampe om mesterskabet, men det gjorde vores klub, fordi den – af KBU – var blevet udvalgt til at
repræsentere Danmark i en Norges-turné netop i den periode, omkampene skulle afvikles. Omkampene kunne derfor først spilles efter den 27. juni, men den 25. juni meddelte DBU, at der ikke ville blive kåret en vinder af Danmarksmesterskabet.

Anledningen er en udløber af den tradition, der efter italiensk forbillede blev indført i dansk fodbold i 2002, hvor mesterklubber kan føje en stjerne til klublogoet for hver 5 mesterskaber. B.93 har en stjerne for de 9 mesterskaber, hvor det sidste mesterskab blev vundet i 1946.

B.93’s stadionspeaker Christian Winther er idémanden bag, at sagen er taget op igen i DBU, og vi bad Christian om en forklaring på hvordan han fik ideen.

Christian Winther

– Dagen hvor vores nye flotte spillertrøje blev præsenteret sad jeg og beundrede den. En utrolig flot trøje, hvor det hele sad som det skulle. Men så var det, at mit blik faldt på den ene stjerne over vort smukke logo. “Egentlig mangler der en stjerne”, tænkte jeg, mens jeg kom i tanke om den gamle sag fra sæsonen 1927/28, hvor B.93 sluttede som nr. 1 med samme antal point som nr. 2 og 3 (Frem og B.1903). Ejendommeligt nok blev ingen af klubberne efterfølgende kåret som dansk mester.

Hvordan kom Politiken og  journalist Allan Nielsen ind i billedet?

– Et udkast til DBU blev forfattet, som straks fik B.93-fodboldledelsens opbakning. Sideløbende kontaktede jeg Politikens sportsjournalist, Allan Nielsen, som ved flere lejligheder har udvist stor interesse for fodboldhistorik samt dækket spektakulære fodboldsager. Det pudsige sammentræf var, at Allan Nielsen selv var i gang med at lave en optegnelse over danske klubbers mesterskaber. Især sæsonen 1927/28 var sprunget ham i øjnene på grund af den besynderlige DBU-afgørelse.

– Tilbage i 1928 tænkte man ikke på stjerner (det blev som bekendt indført langt senere). I dag ville en tildeling af mesterskabet til B.93 udløse den ekstra eftertragtede stjerne. Og noget af en begivenhed hvis B.93 kan fejre endnu et mesterskab – med knap 93 års forsinkelse.

Skrevet af Claus Vandborg.
Foto fra B.93 arkiv. Se mere B.93 historie.

Mesterholdet (?) fra 1928.

Stående f.v.: Leo Hansen, Michael Rohde, Svend Petersen, Anthon Olsen, Georg Hansen og William Gram.

Siddende f.v.: Ejner H. Hansen, Fritz Tarp, Poul Zølck, Poul Jensen, Helge Scharff, Charles Jensen og Knud Andersen.

Forrest: Svend Jensen.