I 2020/2021-sæsonen skal uafgjorte kampe i U17 Ligaen og U17 Divisionen afgøres med straffesparkskonkurrence. Modellen starter som en test i de to turneringer. Det gælder med andre ord også for B.93’s U17 talenter.

 

Nu skal en ny model ruste B.93’s U17 spillere (og andre spillere i den aldersgruppe) til at blive endnu mere træfsikre og stærkere, når de udsættes for det massive pres ved sparket fra 11 meter. Fra den kommende sæson bliver alle kampe i både U17 Ligaen og U17 Divisionen for drenge afgjort via straffesparkskonkurrence, hvis kampen ender uden vinder i ordinær tid. Det har DBU’s bestyrelse besluttet efter en indstilling fra DBU’s talentudvalg.

Efter det første år med straffesparksmodellen vil DBU vurdere, om og i så fald hvordan modellen skal fortsætte, og hvorvidt projektet skal foldes ud i flere af DBU’s ungdomsturneringer.

DBU’s Talentudvalg foreslog to modeller for straffesparksafgørelsen. “Model 1” giver to point til vinderen efter straffespark med ét point til taberen. “Model 2” giver ét point til vinderen og ingen point til taberen. De 28 klubber i U17 Ligaen og U17 Divisionen har med et snævert flertal støttet “Model 1”. Denne model blev derfor indstillet til og godkendt af DBU’s bestyrelse. Modellen kendes blandt andet fra ishockey.

Det bliver spændende at se, hvordan B.93’s talenter og den nye cheftræner for U17 holdet Oskar Moore klarer dette, hvis de kommer ud i en uafgjort kamp, hvilket de jo nok gør før eller siden.

Flemming Berg, DBU’s talentudviklingschef for herrer, ser meget positivt på turneringsændringen, og har disse ord omkring ændringen:

Flemming Berg

– Disciplinen straffesparkskonkurrence og straffesparket i almindelighed er omgivet af spænding og dramatik. Derfor er det så kompliceret at træne under ikke konkurrence-lignende forhold. Med dette spændende og banebrydende tiltag får vi mulighed for at uddanne de danske U17-spillere i evnen til at sparke et straffespark.

– Vi skaber et scenarie, hvor presset er til stede ved straffesparkskonkurrencen – der sparkes om point. Men vi giver også mulighed for at dygtiggøre spillerne i udførelsen. Hvor skal man sparke? Yderligt, med risiko for at sparke forbi? Målmands-afhængigt eller målmands-uafhængigt? Elitefodbold og konkurrencesport handler om at opsøge de små procenter, og vi vil være de dygtigste til at mestre straffesparket.

Skrevet af Claus Vandborg.
Foto af August Svanborg.