B.93 har stadig “kun” ni mesterskaber.

 

Historien

Tilbage i 1928 blev det danske mesterskab ikke uddelt til en dansk klub, efter samtlige kampe i sæsonen 1927/1928 var færdigspillet. Hele tre klubber, B.93, B.1903 og Frem, endte med seks point hver. B.93 sluttede med øverste placering af de tre hold, da vores klub var bedre indbyrdes og havde en bedre målscore.

B.93 har – som de fleste medlemmer ved – vundet ni mesterskaber, hvilket giver os retten til at bære en stjerne over klublogoet. Hvis vi havde fået medhold i sagen, kom vi op på ti danske mesterskaber, og to stjerner

Klubben har derfor fremsendt en forespørgsel til DBU – med klubbens stadionspeaker Christian Winther som idémand – om at tage datidens beslutning op og genoverveje, om det var det rette valg, der blev truffet i 1928.

Det fremgår af ældre propositioner og referater fra datiden, at der ved pointlighed mellem hold efter turneringens afslutning skulle spilles omkampe, hvis et mesterskab skulle uddeles. Forud for datidens forespørgsel til klubberne om mulige omkampe, havde DBU på forhånd besluttet, at hvis to ud af tre hold ikke ønskede at stille op til omkampene, så ville sæsonen 1927/1928 ende uden en mesterskabsvinder.

B.93 og Frem ønskede ikke at medvirke til omkampe, mens B.1903 ikke ønskede at vinde mesterskabet på en sådan måde. Derfor besluttede DBU, at sæsonen 1927/1928 skulle ende uden en dansk mester. Jf. daværende turneringspropositioners § 30 blev alle turneringsspørgsmål truffet definitivt af DBU, som også havde retten til at foretage ændringer og tilføjelser i reglerne samt dispensere fra disse i særlige tilfælde. Dette var tilfældet i sagen om afgørelsen af Danmarksmesterskabet anno 1927/1928.

Næsten 100 år senere har DBU’s bestyrelse taget sagen op på foranledning af B.93. Administrerende direktør i DBU, Jakob Jensen, understreger på DBU’s hjemmeside fredag 1. maj, at det var den rette beslutning, der blev truffet tilbage i 1928.

Jacob Jensen udtaler

– Jeg forstår godt, at B.93 ønsker at få afklaring på, hvilket grundlag datidens beslutning blev truffet. Der har dog ikke været nogen tvivl om, at beslutningen dengang blev truffet på rette vis og ud fra rette grundlag. Det afgørende i denne sag har været, at DBU forud for forespørgslen allerede havde besluttet, at det ville blive en mesterløs sæson, hvis to ud af tre klubber ikke ønskede at medvirke til omkampene.

– Da alle tre klubber ikke ønskede at spille omkampe, så var den ikke længere. Det er derfor hverken en beslutning, vi kan eller vil ændre på. Det var et anderledes regelsæt, der gjorde sig gældende for næsten 100 år siden, men som sagt blev beslutningen truffet på et velovervejet grundlag, og derfor forbliver sæsonen 1927/1928 uden en dansk mester”, slutter Jakob Jensen.

Bonusinformation

B.93 har – som nævnt – vundet ni danske mesterskaber i fodbold.

Første mesterskab blev sikret i 1916, og det (hidtil) sidste i 1946. I den sidste mesterskabssæson (1945/46) havde B.93 et tilskuergennemsnit på 9.800. Det højeste gennemsnit vi nogensinde har haft var i sæsonen 1943/44, hvor snittet var på 12.000 tilskuere.

Vi skal dog frem til 1950 for at finde kampen med flest tilskuere. Det var venskabskampen ude mod Real Madrid (0-0), mens hjemmekampen med flest tilskuere er fra 1953, hvor vi mødte Juventus (1-2). Det var vores 60-års jubilæumskamp i den daværende Idrætsparken.

Blandt de 12 mest velbesøgte kampe, er der faktisk kun en af dem, som er en turneringskamp. Resten er opvisningskampe eller KBU-pokalfinaler. Turneringskampen er endda fra den næstbedste række (2. division i 1956-sæsonen, hvor 27.000 tilskuere så B.93 møde Vejle på hjemmebane).

Bonusros

B.93 ønsker her at takke Christian Winther for et godt initiativ, og en imponerende energi i denne sag, som så desværre ikke udløste endnu en stjerne. Christian går altid 100 % ind i sine opgaver, som alle jer som har hørt ham være vores dygtige stadionspeaker, sikkert er enige i. Alene Christians indsats og energi i denne sag var en stjerne værd.

Skrevet af Claus Vandborg.
Foto fra B.93’s arkiver af 1928-holdet. Se flere historiske holdbilleder.