B.93’s talentfulde ungdomsspiller Lavdrim Ljatifi er udtaget til Nordmakadoniens U19 landshold.

Dermed træder han ind mellem de få spillere klubben har, som kan kalde sig landsholdspiller.

Vi bad Lavdrim om at kommentere sin udtagelse:

Foto: Fra privat arkiv

Foto: Fra privat arkiv

Lavdrim Ljatifi

– At blive udtaget for landsholdet er kæmpe stort for mig. Det her er nu min fjerde udtagelse og endnu en gang viser det sig, at det hårde arbejde man lægger ude på træningsbanen gavner sig.

– Jeg vil derfor også rose mine holdkammerater og trænere for at hele tiden presse mig til det yderste på træningsbanen. Jeg sætter stor pris på det gode træningsmiljø vi har i B.93.

– Jeg vil også nævne Hans Duelund Larsen, som altid er der for en, også når tingene ikke går i den rigtige retning. Udtagelsen benytter jeg som ren motivation og gør mig mere sulten som spiller, for at opnå endnu større ting.

– Jeg er på U19 landsholdet for Makedonien (hvor jeg er født, men er albaner) gået fra at være indskifter til fast startplads. I de to kampe vi spillede til denne træningslejr som var på en uge (vi trænede og spillede i Skopje) fik jeg 89 minutter i den første og 65 minutter i den anden. Jeg spillede min 6. og 7. landskamp til samlingen.

– Jeg skal i næste måned igen til landsholdssamling, hvor vi skal spille mod Montenegro, endnu en samling jeg ser meget frem til. Jeg er den eneste der kommer fra Danmark. Andre kommer fra selve Makedonien eller lande som Kroatien, Tyskland, Sverige og Slovenien m.fl., slutter Lavdrim.

Bonusinformation

Det som vi kender som Makedonien, er pr. 12. februar 2019 officielt blevet til Nordmakedonien, så Lavdrim står i de officielle papirer som U-landsholdsspiller fra “North Macadonia”. Selve navneskiftet fandt sted efter uenighed mellem Grækenland og Republikken Makedonien over brugen af navnet Makedonien,

Historien før er lang, men kort beskrevet var Makedonien fra 1945-1991 en føderal enhed i Jugoslavien. Landets ønske om selvstændighed gik i opfyldelse i slutningen af 2. verdenskrig, men med geografiske og politiske begrænsninger.

Selvstændigheden angik altså kun en del af det oprindelige Makedonien, og denne del var nu en medlemsstat blandt flere andre i Jugoslavien.

I lyset af Sloveniens og Kroatiens løsrivelse fra Jugoslavien blev der den 8. september 1991 afholdt folkeafstemning om et suverænt, selvstændigt og uafhængigt Makedonien, og det makedonske parlament vedtog 17. november 1991 den nye grundlov for Republikken Makedonien.

Den 12. juni 2018 blev der underskrevet en aftale mellem Makedonien og Grækenland, som ændrede navnet til Republikken Nordmakedonien (gældende fra februar-marts 2019) i stedet for de hidtil anvendte navne Republikken Makedonien (anvendt i republikken selv og anerkendt af en del lande, bl.a. Danmark) og FYROM (the former Yugoslav Republic of Macedonia, der var anvendt i FN og andre internationale organisationer.

Nordmakedonien kaldes både Nordmakedonien og Makedonien – lidt afhængig af hvordan ens politiske vinkel er.

Ekstra bonusinformation

Webredaktionen har desværre ikke kunne skaffe et brugbart profilfoto af Lavdrim, men han bliver snart portrætteret i 93’eren, og der har vi det på plads.

Holdfoto af U17 holdet fra 2019.
Lavdrim er nummer to fra højre i forreste række:

Foto: August Svanborg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skrevet af Claus Vandborg.
Topfoto og portrætfoto fra privat arkiv